Verhuizen na scheiding, hoe werkt het?

Een verhuizing heeft vaak veel verschillende redenen, denk aan samenwonen, groter wonen of je gaat verhuizen na een scheiding. Bij een verhuizing zijn veel verschillende dingen die geregeld moeten worden, zo moeten verschillende instanties worden ingelicht en moet alles ingepakt en verhuisd worden. Wanneer er geen verdere complicaties aan de verhuizing zijn, is het vaak al een hele klus. Laat staan als deze er wel zijn.

Gaat het niet goed in je relatie en willen jullie graag scheiden, dan gaan jullie weer uit elkaar wonen. Het komt natuurlijk wel eens voor dat na een koppel gescheiden is, zij bij elkaar blijven wonen. Dit kan als reden hebben dat er geen middelen zijn om te verhuizen voor een van de twee of het gaat ineens veel beter met elkaar. Dat een koppel na scheiding goed bevriend blijft is niet het gekste wat er is. Toch komt het vaker voor dat een van de twee gaat verhuizen. Hier komen nog verschillende dingen bij kijken, bij Tiptop Verhuizen uit Amsterdam nemen we je mee in de verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden.

De regels van verhuizen na scheiding

Voor, tijdens of na de scheiding is de eerste stap voor je kunt verhuizen natuurlijk het regelen van een woning. Hierin is het belangrijk om duidelijk te hebben wie er gaat verhuizen en wie er in de huidige woning blijft wonen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie beiden gaan verhuizen. Samen hebben jullie een hoop spullen verzameld, waarvan de ene meer waarde aan iets zal hechten dan de ander. Maar er zijn ook spullen die jullie misschien beide graag mee willen nemen.

Inboedel verdelen en niet te ver verhuizen

Belangrijk is dat er een duidelijke verdeling wordt gemaakt wat betreft de inboedel. Wie neemt wat mee en wat wordt er eventueel weggedaan? Hebben jullie geen kinderen, dan kun je gaan en staan waar je wilt na de scheiding. Hebben jullie samen wel kinderen, dan zijn er nog een aantal regels verbonden aan de verhuizing na scheiding. Zo mag je als partner niet te ver weg verhuizen met je kinderen zonder toestemming. Dit zal namelijk betekenen dat je ex de kinderen minder zal gaan zien. Korte afstanden vormen hierbij meestal geen probleem, pas wanneer een ex-partner op grotere afstand wil gaan wonen zal dit weerstand oproepen.

Omdat je samen voor de kinderen zorgt, mag je niet zomaar zonder toestemming verhuizen. Dit geldt voor wanneer je midden in de scheiding ligt, maar ook voor de tijd daarna. Wanneer de kinderen wat ouder zijn, moet de andere ouder toestemming geven om te verhuizen. Op deze manier wordt het welzijn van het kind voorop gesteld. Heeft je partner geen gezag over de kinderen, dan kun je zonder toestemming verhuizen naar waar je wilt. Wel moet je je ex-partner inlichten, maar deze hoeft geen toestemming te geven.

Hoe bepaal je wie moet verhuizen na scheiding?

Een scheiding kan op verschillende manieren verlopen. Het ene koppel gaat als vrienden uit elkaar terwijl het andere koppel slaande ruzie kan krijgen. Bij verhuizen na scheiding moet er een keuze gemaakt worden wie er in de huidige woning mag blijven wonen. Dit is iets wat vaak samen wordt besloten. Komen jullie er niet zo snel uit, dan zijn er een aantal overwegingen die jullie samen kunnen afgaan om tot een besluit te komen. Ten eerste zijn er vaak meer voordelen voor het blijven wonen in de huidige woning. Dit in verband met werk, hobby’s of andere verplichtingen. Ook spelen hier de kinderen een rol. Hebben jullie al besloten of de kinderen bij één ouder zullen gaan wonen of dat zij bij een partner overwegend gaan wonen. Wanneer de kinderen bij één ouder zullen gaan wonen, hebben zij praktisch gezien meer voorrang op de huidige woning.

Dit kan natuurlijk zo besloten zijn, maar ook geld speelt hier een rol. Een ouder krijgt de kosten van de woning nu in hun eentje te verduren. Dit moeten zij wel kunnen blijven betalen. Kun je dit niet betalen dan houdt het natuurlijk op. Bij deze berekening moet je rekening houden met partneralimentatie en het eventueel meer of minder gaan werken na de scheiding.

De praktische zaken tijdens verhuizen na scheiding

Hebben jullie besloten wie er gaat verhuizen na de scheiding, waar zij naartoe gaan en hoe alles verdeeld zal worden? Dan wordt het tijd voor de praktische zaken van de verhuizing. Voordat je klaar bent voor het verhuizen moet je natuurlijk helemaal voorbereid zijn. Denk aan het schoonmaken en eventueel klussen in het huis. Ook is het belangrijk om je kinderen in dit proces mee te nemen. Laat hen alvast de nieuwe woning zien en zorg ervoor dat ze snappen wat er aan de hand is.

Voor de nieuwe woning moeten natuurlijk dingen geregeld worden. Denk aan contracten afsluiten, inschrijven bij de gemeente, verzekeringen afsluiten en adreswijzigingen doorgeven. Hierbij moet je bepalen of je het zelf gaat doen of dat je een verhuisbedrijf als Tiptop Verhuizen inschakelt. Wij helpen je tijdens je verhuisdag om al je spullen te verhuizen.

Hulp inschakelen bij de verhuizing na scheiding

Tijdens een verhuizing na een scheiding kun je misschien wat hulp gebruiken. Dit gaat van hulp in het besluiten wie waar gaat wonen, tot het verhuizen zelf. Komen jullie er samen niet uit wie in het huis mag blijven wonen of krijg je je partner er niet uit? Dan kan het zover komen dat er een rechter ingeschakeld moet worden. Wanneer je geen toestemming krijgt van je partner om te verhuizen, dan moet de rechter hier namelijk een beslissing over maken. Een rechter bekijkt alle aspecten en heeft een aantal criteria, zo maakt hij het besluit wie er in de huidige woning mag blijven wonen en wie er moet verhuizen. Wanneer een partner zonder toestemming verhuist, kan een rechter deze persoon dwingen om terug te verhuizen. Dit is natuurlijk niet hoe ver je het wilt laten komen, maar soms kun je niet anders.

Ook heb je hulp in andere vormen, bijvoorbeeld tijdens het klussen of het verhuizen. Deze hulp krijg je van familie, vrienden of bedrijven die je hiervoor inhuurt, zoals Tiptop Verhuizen. Of het nu met of zonder kinderen is, bij verhuizen na scheiding komt vaak veel kijken.