TipTopPlaceholder

Is het beter om een huis te huren of kopen?

Wanneer je het huis uit wilt gaan, kom je voor een keuze te staan. Ga je een huis kopen of huren? In het maken van deze keuze spelen natuurlijk verschillende factoren een rol. Denk aan factoren als wat je precies te besteden hebt, het wel of niet hebben van een huisgenoot of familie waar je mee samen gaat wonen, en het aanbod. De woningmarkt gaat tegenwoordig alle kanten op en waar je ook voor kiest, je moet een beetje geluk hebben.

Naast deze factoren moet een huis natuurlijk ook naar je wensen zijn. Wil je graag een flexibele woning waarbij je eventueel snel weer kunt verhuizen, of zoek je een woning voor de komende jaren? Er zit een groot verschil in wat je nodig hebt en wat je wilt, maar ook in wat je kunt vinden. Wanneer je je droomhuis hebt gevonden, moet je deze ook maar kunnen krijgen. Bij het zoeken van een huis is de eerste keuze die je maakt of je gaat huren of kopen. Maar hoe weet je nu eigenlijk wat het beste voor jou werkt? Bij TipTop Verhuizen leggen we je de voor- en nadelen van huren en kopen graag uit. Zo kun jij een goed afgewogen beslissing maken.

Inhoudsopgave

De voor- en nadelen van een huis huren

Het huren van een huis geeft je veel flexibiliteit, je kunt je huurcontract namelijk op elk moment opzeggen en je zit nergens aan vast. Daarnaast vallen de kosten van eventueel onderhoud onder de verhuurder en hoef jij hier geen geld aan uit te geven. Dit is echter niet het geval wanneer jij iets kapot maakt.

Andere financiële voordelen zijn dat er geen vermogensverlies plaatsvindt wanneer de woningprijzen dalen. Ook heb je huurbescherming en moet de verhuurder de verplichte verzekeringen betalen.

Nadelen van een huis huren, is dat de huurprijzen jaarlijks omhoog gaan en er dus ook geen vermogensgroei is wanneer de woningprijzen omhoog gaan. Bij het huren van een woning mag je ook bijna niets verbouwen in de woning. Doe je dit wel en je zegt je huurcontract op, dan mag je alles weer opnieuw gaan verbouwen, want je moet de woning in originele staat opleveren.

Bij het huren van een huis is het belangrijk om je te bedenken dat je niet de enige bent. Er zijn ontzettend veel mensen op zoek naar een woning. Hierdoor ontstaan er lange wachttijden en een beperkte keuze in het aanbod. Er zijn dus verschillende voor- en nadelen die je aan elkaar kunt afwegen.

Waarom je wel of niet een huis moet kopen

Bij het kopen van een woning komen er hele andere kosten kijken. Wel betekent dit dat je voor een lange tijd dezelfde maandlasten hebt. Ga je meer verdienen, dan kun je dus ook meer opzij zetten. Wanneer je je woning volledig hebt afgelost, is deze in jouw bezit. Als de woningprijzen stijgen, zal jouw eigen vermogen dat je in het huis hebt gestopt dus ook stijgen.

Andere voordelen aan het kopen van een huis, zijn dat je deze volledig mag ombouwen en inrichten hoe jij graag wilt. Het is nu eenmaal jouw eigendom.

De nadelen zijn wel dat het huis in waarde kan dalen, waardoor je op de langere termijn geen geld verdiend aan het huis. Bij het kopen van een huis moet je alles zelf betalen, dus ook de reparaties en al het onderhoud zijn voor eigen portemonnee. Wanneer je je woning weer wilt verkopen kan hier enige tijd overheen gaan. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan bij het huren van een woning.

Wanneer je het huren en kopen met elkaar vergelijkt, is huren flexibeler, heb je minder verplichtingen en loop je minder risico. Wel heb je bij huren een stuk minder mogelijkheden. Wanneer je een huis koopt, heb je veel meer vrijheid en ben je op lange termijn goedkoper uit, maar hierbij komen ook een stuk meer verplichtingen.

Morgen of
binnenkort verhuizen?

Wij helpen je op weg!

Meer blogs bekijken

Is huren of kopen goedkoper?

Wanneer je de maandlasten van huren en kopen met elkaar vergelijkt, komt kopen hier bijna altijd als goedkoper uit. Toch zijn er meerdere kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Zo heb je bijvoorbeeld onderhoudskosten die je zelf moet betalen. Wanneer er een lekkage is of bijvoorbeeld een kapot raam, dan zal jij dit vanuit je eigen zak moeten betalen.

Daarnaast zijn er ook belastingen die je moet betalen. Hoe hoog deze kosten liggen hangt af van de gemeente, de waarde van je huis en bijvoorbeeld de grootte van het huishouden. Bij ons verhuisbedrijf hebben we veel ervaring met de gemeenten in de omgeving van Amsterdam. Denk dus ook aan bijvoorbeeld Purmerend en Hoofddorp. Andere kosten die vaak worden vergeten zijn de aankoopkosten en de kosten voor de notaris en makelaar. Bij het kopen van een huis wordt de waarde van je huis bepaald door de huizenmarkt. Stijgt deze, dan is je woning ook meer waard. Maar wanneer deze daalt, daalt ook de waarde van je huis.

Bij het kopen van een huis komen veel kosten kijken, maar het bedrag dat je hier eenmalig in stopt is een investering. Wanneer je het huis eventueel weer verkoopt, krijg je dit geld weer terug. Doe je dit voor een hoger bedrag dan waar je het voor hebt gekocht, dan is dit extra geld in principe gewoon voor jou. Welke optie voor jou het beste is, ligt vooral aan de wensen die je hebt. Wil je echt je eigen woning waarin je kunt aanpassen wat je wilt, dan raden we bij Tiptop Verhuizen aan om een huis te kopen. Om dit te kunnen doen moet je wel een ruime spaarrekening hebben of een goede lening aan kunnen vragen. Als je wilt weten wat de kosten van een verhuisbedrijf zijn, neem dan een kijkje in ons uitgebreide overzicht van de tarieven!

Wil je liever wat flexibeler zitten en nog geen stap wagen aan de verantwoordelijkheden, dan raden we je aan om een huis te huren.

Anderen bekeken ook

TipTopPlaceholder

Verhuisstress tegengaan: 8 nuttige tips

TipTopPlaceholder

Tips voor het verhuizen van je bedrijf in Amsterdam