Verhuizing tips

Verhuisstress tegengaan: 8 nuttige tips

Verhuizen is een zware en ingrijpende taak die veel tijd, energie en geld kan kosten. Om verhuisstress tegen te gaan kan je bijvoorbeeld om hulp vragen, een verhuisbedrijf inhuren en op tijd beginnen met inpakken. Daarnaast zijn er nog veel meer punten waar je rekening mee moet houden tijdens een verhuizing. TipTop Verhuizen heeft daarom een lijst opgesteld met tips om de verhuisstress te verminderen tijdens jouw volgende verhuizing.

 

Inhoudsopgave

Maak een to-do lijstje

Voordat je compleet de chaos instapt van verhuizen, adviseren wij om de tijd te nemen om een to-do lijstje op te stellen. Met een goede to-do lijst verloopt je verhuizing een stuk soepeler en voorkom je alle verhuisstress. Een overzichtelijk lijstje helpt niet alleen om georganiseerd te blijven, maar geeft ook rust in je hoofd. Het afvinken van taken geeft niet alleen voldoening, maar houdt je ook op de hoogte van wat er nog moet gebeuren voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Denk bij een to-do lijst niet alleen aan de taken die nodig zijn, maar ook aan hoe je de woning moet achterlaten. In de meeste gevallen moet je de woning in een bepaalde staat achterlaten voor de volgende bewoner. Zeker als je hier al jaren hebt gewoond, moet er heel wat schoongemaakt worden om aan de eisen te voldoen.

Sorteer je spullen

Begin op tijd met het sorteren van al je spullen. Welke spullen moeten per se mee en welke spullen hadden jaren geleden al naar het grofvuil moeten gaan? Bekijk ook je kledingkasten. In de meeste gevallen staan ze vol met kleding die je niet meer draagt, omdat ze niet passen of omdat ze niet meer in de mode zijn. Overweeg in dit soort gevallen om de kleding naar een lokale kringloop te brengen. Op deze manier hoef je op de dag zelf een stuk minder te verhuizen en dat scheelt weer in de verhuisstress, tijd en mogelijk zelfs in de kosten.

Weet je nog niet zeker of je de spullen mee wilt verhuizen of weg wilt gooien? In dat geval hoef je niet direct een keuze te maken. Het is namelijk mogelijk om gebruik te maken van opslagdiensten voor je spullen. Zo kan je de spullen waarvan je niet zeker weet wat ermee moet gebeuren, nog bewaren op een veilige plek.

Vraag vrienden om hulp om verhuisstress tegen te gaan

Wanneer je gaat verhuizen is het vragen om hulp, zeker niet iets waarvoor je je moet schamen. Het is een extreem ingrijpende zaak, waarbij de hulp van vrienden en familie veel verhuisstress kan verlichten. Vraag het meteen op het moment dat je weet wat de verhuisdatum is, op deze manier is de kans groot dat jouw vrienden en familie nog tijd hebben om mee te helpen.

Begin vroeg genoeg

Iedereen pakt in een ander tempo de inboedel in. Het ligt er ook aan in wat voor type woning je woont. Hoef je bijvoorbeeld alleen een studentenwoning in te pakken, dan ben je een stuk sneller klaar dan wanneer je een bedrijfsverhuizing in Amsterdam moet doen. Met een kleine woning kost het inpakken waarschijnlijk niet langer dan een dag of twee, terwijl bij een groot huis er rijen van dozen staan die verhuisd moeten worden. Zorg er voor dat de dozen meteen in de juiste kamer terechtkomen in de nieuwe woning. Dat scheelt veel frustratie en verhuisstress als je eenmaal verhuisd bent.

Label je dozen correct

Om veel verhuisstress te voorkomen tijdens het uitpakken van je dozen, adviseren wij al je dozen correct te labelen. Gebruik andere dozen voor elke kamer. Op deze manier komen spullen van de keuken en woonkamer niet per ongeluk in dezelfde doos terecht. Werk met een goed systeem, waarbij elke doos wordt gelabeld, waarop staat wat erin zit, uit welke kamer de spullen komen en naar welke kamer de doos moet. Zo raak je nooit wat kwijt en weet je precies waar al je spullen zijn.

Als je een kleine verhuizing hebt is dit een kleiner probleem, aangezien je waarschijnlijk nog herinnert welke spullen je in welke doos hebt gedaan, maar in het geval dat je verder weg verhuist of zelfs internationaal verhuist gaat er zoveel tijd overheen voordat de dozen worden uitgepakt, dat het moeilijk bij te houden is welke spullen je hebt zonder een goed labeling systeem. Als je dan door niet gelabelde dozen naar een voorwerp moet zoeken, kan dit voor veel verhuisstress zorgen.

Morgen of
binnenkort verhuizen?

Wij helpen je op weg!

Meer blogs bekijken

Voorkom verhuisstress en verhuis in fases

Als het mogelijk is, adviseren wij de verhuizing in fases te organiseren. Zo kan je alvast seizoenskleding, gereedschap en andere spullen waarvan je geen gebruik maakt in fases verhuizen naar de nieuwe woning. Zo heb je op de dag van de verhuizing een stuk minder spullen die verhuisd moeten worden en bespaar je jezelf veel verhuisstress. Kies er tevens voor om de spullen die van tevoren al zijn verhuisd gelijk op de juiste plek te plaatsen. Zo kan je de seizoenskleding al opbergen of het gereedschap in de garage plaatsen. Dan hoeft dit niet meer gedaan te worden nadat je bent verhuisd.

Stel lijsten op

Stel verschillende lijsten op met betrekking tot de verhuizing. Zo kan je een lijst maken met verhuiszaken die een maand, een week of de dag voor de verhuizing zelf gedaan moeten worden. Door alles op lijsten te noteren krijg je een beter overzicht van de verhuizing en kan de verhuisstress goed tegengaan.

Zit de verhuisstress je zo hoog dat je de week voor de verhuizing niet meer kan slapen, pak je lijstje er dan bij en streep nog eens af welke taken al voltooid zijn en maak een plan hoe de taken openstaande taken gedaan moeten worden.

Geef tijdig je adreswijziging door

Voordat je gaat verhuizen is het van belang om je adreswijziging door te geven bij de gemeente waar je naartoe gaat verhuizen. Dit kan vanaf twee weken voordat je gaat verhuizen tot maximaal vijf dagen na de verhuizing. Daarnaast is het goed om na te gaan van welke instanties je post krijgt. Geef bij deze instanties ook de adreswijziging door, zodat je post kan blijven ontvangen. Zo voorkom je veel verhuisstress als je het ineens allemaal op het laatste moment moet gebeuren en bestaat de kans dat je een belangrijke instantie vergeet. Ben je nog niet op de hoogte welke instanties op de hoogte moeten worden gebracht van een verhuizing? Lees dan onze blog adreswijziging bij een verhuizing.

Huur een professioneel bedrijf in

Met de verhuisdiensten van TipTop Verhuizen kan je veel verhuisstress van je schouders loslaten. Met vakkundige verhuizers hoef je je niet meer zorgen te maken dat er iets kapot gaat. Daarnaast kunnen onze verhuizers diverse klusjes voor je uitvoeren. Zo kunnen ze muren schilderen, helpen met demonteren van meubels en kunnen laminaat vloeren voor je neerleggen.

Ben je al een verhuizing aan het plannen of ben je nog aan het oriënteren? Schakel dan de hulp in van Tip&Top Verhuizen! Vul je verhuisdatum in, je inboedelgrootte en hoeveel van onze diensten je wilt afnemen en dan sturen wij een op maat gemaakte offerte op voor je. Voorkom onnodige verhuisstress met de professionele diensten van ons verhuisbedrijf!

Anderen bekeken ook

TipTopPlaceholder

Verhuisstress tegengaan: 8 nuttige tips

TipTopPlaceholder

Tips voor het verhuizen van je bedrijf in Amsterdam